Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılır 2018




Ortaöğretim öğrencileri aylarca çalışmanın sonucunu nihayet almaya başladı. Ortada yeni bir sistem var YKS. Herkesin aklındaki soru ise bu sistem nasıl, tercihleri nasıl yapacağız ve nelere dikkat etmemiz gerekmektedir. Bu süreçte üniversite tercihleri 2018 nasıl yapılacak sizlere bu konuyla ilgili detaylı bilgi verilecektir. Amacımız birazda olsa yükünüzü hafifletip işinizi kolaylaştırmak. 

Bildiğiniz gibi geçen günlerde Tercih Kılavuzu yayınlandı. Tercih kılavuzunu detaylı incelemenizde fayda var, adımlarınızı atarken size yol gösterecektir. Diğer önemli nokta olan ösym üniversite taban puanları açıklandı mı sorusuna da yazının devamında cevap vereceğiz. Unutmamanız gereken nokta ise mesleğin geleceği var mı, bu mesleği yapmam durumunda ilerde mutlu olacak mıyım sorularına cevap bulmanızdır. Sadece para kazanmak için bir mesleği tercih etmeniz durumunda, ileriki yıllarda mesleki doyumsuzluk yaşamanız olasıdır. Mesleki doyum insanın işinden keyif almasını sağlayacağı için motivasyonunuzu da üst düzeyde tutar. Bu püf noktaya dikkat ederek tercihlerinizi şekillendirmeniz faydalı olacaktır.

Üniversite Tercihleri Ne Zaman Başlıyor?

Bu üniversite tercihleri 2018 yılında kılavuza göre bir hafta sürecek. Üniversite tercihleri 7 Ağustos – 14 Ağustos arasında yapılacaktır.Dün itibariyle tercihlere başlandı. Kılavuzda tercih süreci detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Ösym üzerinden T.C. kimlik numaranızla giriş yaparak tercih yapabileceksiniz. 

Üniversite Tercih Süreci Nasıl Olacak ?

Geçtiğimiz günlerde sınava giren adayların sınav puanları yayınlandı. Sonuç ekranına baktığımızda ise bir çok puan türü ile karşı karşıya kalmaktayız. Peki bu puanlar ne anlama gelmektedir, tercihlerimizi yaparken bu puanları nasıl kullanacağız? Tercih sürecinde aldığınız puanlar ve mezun olduğunuz ortaöğretim türleri etkili olacaktır. Bu bilgilere göre tercihinizi yapacaksınız. Önceki senenin ösym üniversite taban puanları ve sıralamalarını inceleyerek kendinize tahmini bölümler belirleyebilirsiniz.


Tercih sıralaması:

1)Ösym'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.


2)Tercih kılavuzunu önünüze alın. Karşınıza tablolar çıkacaktır. Kendi alanınızı baz alarak hangi tablolardan tercih yapacağınızı belirleyin.

TYT sonuçlarına bakıldığında 150 puan ve üzerinde puan alan adaylar önlisans programlarını tercih edebilecektir. Bu önlisans programları Tablo 3 bölümünde yer almaktadır. Liselerden verilen ek puanlı sonuçlara göre istediğiniz bölümleri ayarlayabilirsiniz. Ösym tercih kılavuzunun sonunda yığınsal tablo adı altında bir kısım bulunmaktadır. Burada öğrencilerin ek puanlı sonuçlarının hangi karşılığa denk geldiği yazmaktadır. Oradan sıralamalarınıza ulaşabilirsiniz.

AYT ve YDT  sonuçlarına bakıldığında ise 180 puan ve üzerinde puan alan adaylar yükseköğretim programlarını tercih edebilecektir. Bu yükseköğretim programları Tablo 4 bölümünde yer almaktadır. 

3)İstediğiniz üniversiteleri il, eğitim kalitesi, uzaklık, öğretmen kadrosu gibi kriterleri göz önünde bulundurarak inceleyin ve tahmini sıralamalarınızı oluşturun. Bu süreçte internette yer alan tercih robotlarından da faydalanabilirsiniz. Tahmini olarak bilgi verecektir.

4)Üniversite sıralamasını önceki yılın ösym üniversite taban puanları ve sıralamaları konusunda fikir sahibi olarak yapmanız daha işlevsel olacaktır. Sıralamalar her sınavda önemlidir ve sıralama hatasından kaynaklı yerleşemeyen öğrenciler bulunmaktadır. Tercih hatalarının tamamından adayın kendisi sorumludur. Tercihlerinizi gerekirse bir uzman eşliğinde yapmanız faydalı olacaktır. Liselerde görev yapan okul psikolojik danışmanları ya da ilinizde çalışan Rehberlik Araştırma Merkezi’nde bulunan PDR uzmanları bu süreçte size yardımcı olacaktır. Gerekli bilgiyi onlardan alabilirsiniz.

5)Son olarak tüm tercih hakkınızı kullanmak zorunda değilsiniz. Tercih dolsun diye istemediğiniz üniversite ya da bölümleri yazmamanız gerekmektedir. 

6)Engelli adaylar için kılavuzun son sayfalarında gerekli bilgiler yer almaktadır. 

Sırasıyla üniversite tercihleri 2018 nasıl yapılır anlatmış bulunmaktayız. Bu sıralamalara uyarak kolay bir şekilde tercihinizi yapabilirsiniz. Zorlu bir süreçti ve herkesin emeğinin karşılığını almasını umuyoruz. Şimdiden sınava giren tüm adaylara başarılar diliyoruz.

http://www.osym.gov.tr/TR,15240/2018-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-kilavuzu.html



Popüler Yayınlar