PDR Çalışma Alanları 2018




PDR Çalışma Alanları 2018


Malum YKS sonuçları açıklandı ve üniversite tercihleri başladı. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunu olarak sizlere bölüm hakkında bilgi vereceğim. Merak ettiklerinizi iletişim adresimden sorabilirsiniz, herkese özenle cevap vereceğim.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü(PDR), üniversitelerin bu bölümünden mezun olan kişilerden oluşmaktadır.Toplum içinde söz gelimi Rehber öğretmen dendiği için öğretmenlik bölümü olarak bilinmektedir. Ancak yanlış bilgidir. Öğretmenlik bölümü değildir ve çok farklı bakanlıklarda çalışma alanına sahiptir. Eşit ağırlık alanının en yüksek bölümlerinden biri olarak karşımıza çıkar. PDR iş alanları oldukça fazladır.

PDR çalışma alanları 2018 yılında nerelerdir dediğimizde mezunları farklı kurumlarda çalıştığı için farklı maaşlar almaktadır. Kendi iş yerinizi açmanız durumunda kazandığınız para kurumu işletmenize göre değişecektir. Devlet kurumlarında ise maaş 4000-6000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Eğitim kurumlarında çalışması durumunda da ek ders tam yatmaktadır.

PDR mezunları nerelerde çalışabilir dediğimizde , bu bölüm çok geniş bir çalışma ağına sahiptir.



PDR Mezunları Nerelerde Çalışabilir?

      1)     Pdr bölümü iş olanakları oldukça fazladır. İlk olarak Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde okullarda ya da diğer eğitim kurumlarında çalışma imkanı vardır. Okullarda ‘’Okul Psikolojik Danışmanı’’ unvanı alarak çalışırlar. Tüm kademelerde çalışma imkanına sahiptir. (Yurt dışında yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak Okul Psikolojik Danışmanı olabilirsiniz.)

      2)      Özel dershanelerde, kurs merkezlerinde ‘’Okul Psikolojik Danışmanı’’ unvanı ile çalışabilirsiniz.


      3)      Rehberlik Araştırma Merkezlerinde Özel eğitim bölümü ve Rehberlik bölümü bulunmaktadır. Bu kurumda ‘’Psikolojik Danışman’’ unvanı ile çalışırsınız.

      4)      Özel eğitim kurumlarında ve Rehabilitasyon merkezlerinde ‘’Psikolojik Danışman’’ olarak çalışabilir aynı zaman da kendi kurumunuzu açabilir ve kurucusu olabilirsiniz.


      5)      Belli illerde bulunan Psikolojik Danışma Merkezi ve Psikoterapi Enstitüsünde ‘’Psikolojik Danışman’’ ve aynı zamanda ‘’Psikoterapist’’ olarak çalışabilirsiniz.

      6)      Lisans eğitimi sonrasında kariyer yaparak yüksek lisans yapıp, yüksek lisans yaptığınız alanda akademisyen olarak devam edersiniz. Klinik Psikoloji yüksek lisansı yaparak ‘’Klinik Psikolog’’ olarak çalışırsınız.

      7)      Askeriyenin tüm alanlarında Psikolojik Danışmanlık Servislerinde ‘’Psikolojik Danışman’’ olarak görev yapabilirsiniz.
      8)      Adalet Bakanlığına bağlı adliyelerde ‘’Çocuk Psikoloğu, Pedagog, bilir kişi’’ olarak görev yapabilirsiniz. Bu şekilde mahkemelere rapor sunarsınız ve davaların şekillenmesinde hakime yardımcı olursunuz.

      9)      Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kurumlarda ‘’PsikolojiK Danışman’’ unvanı ile çalışabilirsiniz.


      10)   Cezaevlerinde çalışma imkanı da vardır ve bu kurumlarda ‘’Pedagog’’ unvanı adı altında çalışmak mümkündür.

       11)   Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı her yerde Psikolojik Danışma Birimlerinde ‘’Psikolojik Danışman’’ olarak çalışırsınız.


       12)   ‘’Sosyal Hizmet Uzmanı’’ olarak, Sosyal Hizmet Merkezi’ne  bağlı kurumlarda, huzur evlerinde çalışmak mümkündür.

       13)   Aile Danışmanı olabilirsiniz. ‘’Aile danışmanı’’ olarak hizmet verilir.
p    
 14)   Koçluk merkezlerinde görev yaparak belli uzmanlık alanlarında koç olarak hizmet verebilirsiniz. (Eğitim koçu olarak insanlara eğitim alanında, kariyer koçu olarak insanların kariyerlerini yönlenlendirmelerinde…vs)

        15)   ‘’Kurum müdürü’’ olarak kurumlarda çalışmak mümkündür.


  16)   PİCTES projesi kapsamında Suriyeli öğrencilere eğitim verebilirsiniz. Bunun içinde eğitim kurumlarına ‘’Psikolojik Danışman’’ alımı yapılmaktadır.

   17)PDR mezunları hastanede çalışabilir mi sorusu çok sorulmaktadır. Klinik psikoloji yüksek lisansı yaparak bu mümkün.

Gördüğünüz gibi  PDR çalışma alanları 2018 yılında da çok geniş bir çalışma ağına sahiptir.Bu üniversitelerden mezun olanlar kendilerine bir çok alternatif üretebilirler. Bu kurumların hepsinin başvuru dönemleri farklıdır. Başvuruları takip etmeniz gerekir. Aklınızda soru varsa benimle paylaşabilirsiniz. Psikolojik danışman olarak tüm sorularınıza cevap bulmaya çalışacağım :)

NOT: Psikoloji mezunları formasyon alarak PDR mezunu unvanına sahip olabilmektedir.




Pdrgündemi’ne atıfta bulunarak paylaşım yapabilirsiniz. Bunun dışında paylaşımı yasaktır.

Popüler Yayınlar