Yeni Atanan Psikolojik Danışmanların Yapması Gereken 11 Çalışma


Yeni Atanan Psikolojik Danışmanların Yapması Gerekenler


Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunu, iş hayatına yeni atılmış ya da atılacak kişilerin aklındaki tek soru şimdi ne yapacağım, nerden başlamam gerek? Bu yazıda  yeni atanan psikolojik danışmanların yapması gerekenler hakkında bilgi verilecektir. 

MEB’e Atanan Psikolojik Danışmanların Yapacakları


1)RAM (Rehberlik Araştırma Merkezi) Psikolojik Danışmanların her an iletişim halinde olması gereken bir kurumdur. İlk olarak Yaşam Pencerem formu tüm sınıflara uygulatılıp, çıkan ihtiyaçlara göre Okul Çerçeve Planı hazırlanarak tarayıcı üzerinden RAM’a gönderilmesi gerekmektedir.( Çerçeve planı içerisinde ay ay tüm sene boyunca yapılacak etkinlikler, işlenecek kazanımlar yer alır. )

2)Okul çerçeve planına uygun olarak, Sınıf rehberlik planı konusunda sınıf öğretmenlerine  müşavirlik yapılır ve imza karşılığı bir yedeği sınıf öğretmenlerine teslim edilir,diğeri okul psikolojik danışmanında kalır. Burada sene boyunca uzmanlık gerektirmeyen, onların yapması gereken etkinlikler de yer alır. Bu süreçte onlarla irtibat halinde olup müşavirlik yapılarak sürecin daha kolay ilerlemesi sağlanmalıdır.

3) Oryantasyon etkinlikleri yapılarak yeni gelenlerin sürece alışması kolaylaşır. Burada idarenin ve Okul rehberlik servisinin görevlerinden bahsedilir. Hangi durumlarda gelinmesi ya da kime gidilmesi gerektiği söylenerek bu konuda öğrencilerin farkındalık kazanması sağlanır.

4)Risk haritaları okul analizi için en önemli formlar arasında yer alır. Sınıf öğretmenleri tarafından sınıflara uygulanan bu formlar, Okul Psikolojik Danışmanı tarafından birleştirilir. Bu form sonucunda yetim, anne babası ayrılmış, şiddet yanlısı, maddi durumu kötü vs gibi bir çok özellik tespit edilir.

5)Rehberlik Yürütme Kurulu toplantısı yapılır ve bu toplantı da yapılacaklar, yürütme komisyonunda kimlerin olduğu gibi detaylar belirlenir. (Sene başı,ortası ve sene sonu olmak üzere 3 kere yapılması gerekir.)

6)Kaynaştırma öğrencilerinin tespiti ve Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı hakkında bilgi vermek için BEP toplantısı yapılır. Kaynaştırma öğrencisi ne demek, sınavları, eğitsel değerlendirme formları hakkında bilgi verilir. (Bu seneye kadar tanı almış öğrencilere Bireysel gelişim formu da düzenlenmekteydi ancak yeni eklemelerle bireysel gelişim formu gönderme durumu ortadan kalkmıştır.)



İlk Aydan Sonra Yapılması Gereken Çalışmalar

      
     1)      Cinsel istismar toplumun en büyük sorunları arasında yer alır. Çocuklara bu konuda farkındalık kazandırmak adına Özel bölgelerini koru etkinliği altında bedenini koruma yöntemleri ve bir durumla karşılaştığında nerelere haber verilebileceği anlatılmalıdır. Bunun için sene içerisinde 5. Sınıf öğrencilerine Cinsel istismar semineri verilmelidir.
      
      2)      TEOG sonrası LGS adı verilen sistem bir çok kişide kafa karışıklığına sebep oldu. Bu nedenle 8. Sınıf öğrencilerine LGS semineri yapılarak süreç anlatılmalıdır.

    3)  Öncelikli olarak 8.sınıf öğrencilerine Başarısızlık nedenleri anketi uygulanarak okuldaki başarısızlık durumları tespit edilmelidir. Bunun sonucunda LGS seminerine ek olarak sınav kaygısı, verimli ders çalışma, test çözme teknikleri konularında ekstra seminerler verilmelidir. Bununla ilgili çok kaliteli videolar vardır. Sınav kaygısı semineri sonrası bunlar izletilerek görsel hafızaya da dokunulabilir.

      4)      Ev ziyaretleri, Rehberlik yürütme komisyonu tarafından ayarlanarak gerekli olan kişilerin velileri ile görüşme yapılmalıdır. Duruma göre okulda görüşme de yapılabilir.

      5)      Snellen göz tarama testi yapılması gerekenler arasında yer alır. Göz tarama testi sonucuna göre gerekli olan öğrencilerin velileriyle irtibata geçilir ve göz doktoruna yönlendirilir.


Yukarıdaki maddelere eklenmesi gereken bir çok madde yer almaktadır. Yapılması gereken en önemli çalışmalara değinilerek farkındalık kazandırmak amaçlandı. İleriki süreçlerde istenmesi durumunda yapılan çalışmalar daha da detaylandırılabilir. Herkese iyi çalışmalar.





Yorumlar

Popüler Yayınlar