Boşanmadan Önce Mutlaka Göz Atmanız Gereken Bilgiler



Son zamanlarda boşanmalar git gide artmaya başladı. Bu durumdan en çok etkilenenler ise çocuklar. Peki boşanmanın çocuklara etkileri neler? Kesin karar vermeden önce detayları öğrenmeye davet ediyoruz. Boşanmadan önce mutlaka göz atmanız gereken bilgiler burada.



 Türkiye’de Boşanma Sayıları ve Oranları

TÜİK verilerine göre 2017 yılında boşanma sayıları 128.411 olarak gerçekleşmiş ve bir önceki 2016 yılına göre boşanma sayısı %1.8 artmıştır. Boşanmaların evliliğin ilk 5 yılındaki oranı ise %39 olmuştur. Türkiye’de boşanma sayıları ve oranları göz önüne alındığında boşanmalar evliliğin ilk yıllarında yoğunlaşmaktadır. 

Ne yazık ki küçük yaşlardaki çocuklar bölünmüş aile ortamında yaşamak zorunda bırakılmaktadır. Bu bağlamda çocukların psikolojik, ruhsal ve sosyal gelişimini olumsuz etkilenmekte ve çocuklar için problemler yumağı başlamaktadır.

Boşanmalarda Velayet Sorunu ve Çocuklara Etkisi

Boşanmak isteyen eşler öncelikle velayet konusunda anlaşabilirler. Anlaşma sağlanmazsa çocuğun menfaatini ve çocuğun yaşını dikkate alarak hakim velayeti anne veya babaya verebilir. Fakat Yargıtay uluslararası sözleşmelerin gereği olarak bu konuda bir değişikliğe gitmiştir. Artık çocuğun ortak velayeti mümkün hale gelmiştir.

Boşanmalarda velayet sorunu ve boşanmaların çocuklara etkisi boşanma sağlansa dahi devam etmektedir. Son dönemde gündeme de geldiği üzere çocuklar icra yoluyla zorla anne veya babasında alınmakta istemediği ebeveyne verilmektedir. Çocuklar anne-baba arasında diğerini cezalandırma ve uslandırma aracı olarak kullanılmakta ve çocuğun kişiliği yok sayılmaktadır. Her var ki bu da çocuğun psikolojisine geri dönüşü olmayan zararlar vermektedir. 



Boşanmalarla Çocukların Suça Yönelimleri Arasındaki İlişki

Çocuğun geleceği ve gelişimi açısından aile bütünlüğünün önemi tartışmasızdır. Bu bağlamda çocuklarla ilgili yapılan bir araştırmada suça sürüklenen çocukların %26.4’nün ailesinin parçalanmış aileler olduğu tespit edilmiştir. Görülmektedir ki boşanmalarla çocukların suça yönelimleri arasında ilişki göz ardı edilemeyecek bir ilişkidir. Bunun sebebinde ise çocukların sıcak bir aile ortamında sağlıklı davranış şekilleri geliştirememiş olmaları yatmaktadır.

Boşanmış Aile Çocuklarındaki Sorunlar


Çocukların okul başarısı olumsuz etkilenmektedir. Boşanmadan kaynaklı maddi sorunlar, ailevi sorunlar çocuğun eğitimine yansımaktadır. Bu konuda yapılan birçok araştırma bunu doğrulamaktadır. 

Çevreye karşı psikolojik ve sosyal uyumlarında ciddi sorunlar görülmektedir. Boşanmış ailelerin çocuklarında görülen sorunlar uzun süreli olabilmektedir. Boşanmış ailelerin çocuklarının, boşanmamış ailelerin çocuklarına göre yetişkinlik dönemlerinde evliliklerinde uyum sorunu yaşadıkları görülmektedir. Boşanma oranlarının daha fazla olduğu bulunmuştur.

Türkiye’de boşanma davalarında çocuğun velayeti yaklaşık %80 oranında anneye verilmektedir. Annelerin eğitim durumu, düşük ekonomik şartları, sosyal anlamda daha az desteklenmeleri bu süreçte etkilidir. Ayrıca tek olarak yaşamaları ya da evlenmeden önceki ailesiyle beraber yaşamaları çocuğa olumsuz olarak yansımaktadır. Bunun sonucunda çocuk uyum sorunu yaşamaktadır.

Ne anne babanın ne de baba annenin yerini alabilir, anne ve baba birbirini tamamlayan bir bütündür. Annenin veya babanın tek başına yeterli olmaması sebebiyle çocuğun kişilik özellikleri ve kaygı düzeyleri etkilenmektedir. 

Boşanmaların Çocukları Daha Az Etkilemesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler


1.      Zorunlu ve son çare olmadıkça boşanma kararı alınmamalıdır. Mahkemeden ayrılık kararı alınması, ailelerin hakem rolü üstlenerek uzlaştırması, aile terapistine başvurma vb alternatif yollar düşünülmelidir.

2.      Her ne kadar anne-baba boşansa da çocukla ilişki devam etmektedir. Bu yüzden çocukla boşanma kararı yaşına uygun şekilde paylaşılmalıdır. 

3.      Çocuğa karşı dürüst olunmalı, karşı tarafı suçlayıcı yargılardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Boşanmadan kendisinin sorumlu olmadığı uygun dille anlatılmalıdır.

4.      Mümkün olduğu kadar çocukla kaliteli zaman geçirilmeli, sinema tiyatro vb sosyal etkinlikler yapılmalıdır. 

5.      Çocuk istemediği ebeveynde kalmaya zorlanmamalıdır. İcra yoluyla almak gibi çirkin ve çocuğun kişiliğini yok sayan yollara tenezzül edilmemelidir. 

6.      Boşanmaların çocuğu daha az etkilemesi için yapılması gerekenler kapsamında çocuğun evlilik sırasındaki sosyal çevresi, eğitimleri, yeme içme düzenleri korunmalıdır. Çocuğun hayat kalitesinde hiçbir şey eksilmeyeceği anlatılmalıdır. 

7.      Çocuğun düşüncelerine saygı gösterilmelidir. Onu cesaretlendirmelidir. 

8.      Kesinlikle çocuğun yanında tartışılmamalıdır. Ruhsal ve psikolojik olarak etkileneceği unutulmamalıdır. 

9.      Çocuk büyükanne veya büyükbabaya sürekli veya geçici olarak bırakılmamalıdır. Çocuğun en çok ihtiyacı olan şeyin anne baba sevgisi ve şefkati olduğu unutulmamalıdır.

Son söz olarak; MUTLU ÇOCUKLAR, MUTLU BİR GELECEK DEMEKTİR.











Yorumlar

Popüler Yayınlar